Επικαιρότητα 

 

Περίπου στα 90 εκατ. ευρώ ανέρχεται η λογιστική διαφορά, η «τρύπα», στους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τους ορκωτούς λογιστές να επισημαίνουν στο πόρισμά τους πως εντόπισαν στους απολογισμούς αδήλωτες δαπάνες «ειδικού σκοπού» 87,1 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από 2010 έως 2013.

Και οι τρεις ορκωτοί λογιστές, Νίκος Σύκας – Δημήτρης Γιώγος – Νίκος Κούντας, κατά την κατάθεσή τους στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, κατήγγειλαν αδυναμία πρόσβασής τους σε στοιχεία και έγγραφα που ζήτησαν από την πρώην προϊσταμένη Οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κατερίνα Πολύζου. Όπως είπαν η πρώην προϊσταμένη Οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ ισχυρίστηκε πως ούτε η ίδια είχε στη διάθεσή της πια τα στοιχεία επειδή αυτά είχαν κατασχεθεί από τις εισαγγελικές Αρχές. Όπως είπαν οι ορκωτοί λογιστές μόνο η ίδια είχε στη διάθεσή της αυτά τα στοιχεία έως ότου κατασχεθούν.

«Ζητήσαμε καταστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν μας δόθηκαν» σημείωσε ο Νίκος Συκάς, συμπληρώνοντας πως δεν είχαν στη διάθεσή τους για να διεκπεραιώσουν τον έλεγχο τις εισπράξεις του Κέντρου και τις πληρωμές. «Δεν ήταν πλήρεις οι οικονομικοί απολογισμοί γιατί δεν είχαν καταγράψει τα έσοδα και τα έξοδα» τόνισε ο ίδιος, ενώ ο κ. Κούντας υποστήριξε πως ζήτησαν από την τότε προϊσταμένη Οικονομικών του Κέντρου πώς συντάσσονταν οι απολογισμοί χωρίς να παρέχονται οι ανάλογες επεξηγήσεις. «Διαπιστώσαμε πως υπάρχουν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν απεικονίζονται στους απολογισμούς» αποκάλυψε από την πλευρά του ο Δημήτρης Γιώγος και επισήμανε πως τις εν κρυπτώ δαπάνες τις εντόπισαν από εκθέσεις της κ. Πολύζου δίχως να μπορούν να εξακριβώσουν πώς πληρώνονταν, από πού και γιατί. 

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά υποθέσεις σκανδάλων στο χώρο της υγείας, οι δαπάνες αυτές «ανακαλύφθηκαν» προ διημέρου μέσα από την έκθεση Πολύζου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους, ανέφεραν πως μεταξύ των δαπανών ειδικού σκοπού «βρήκαν» συγκεκριμένα 37,5 εκατ. ευρώ για το 2010, 17 εκατ. ευρώ για το 2011, 15,3 εκατ. ευρώ για το 2012 και 17,3 εκατ. ευρώ για το 2013.

Επεσήμαναν δε, πως οι απολογισμοί που πήραν στα χέρια τους είχαν κενά, καθώς δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι πόροι χρηματοδότησης αυτών των δαπανών. Οι ορκωτοί λογιστές χαρακτήρισαν ακατανόητες τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ήταν χαρακτηριστική η απάντηση ενός εξ αυτών, ο οποίος τόνισε πως σε έλεγχο ιδιωτικής εταιρίας αντίστοιχης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αντί βιβλίων θα τηρούσε EXCEL και extre, θα έφευγαν και θα συνέτασσαν αρνητική έκθεση.

 

ΠΗΓΗ: TVXS.gr