Επικαιρότητα 

 
Σε ερώτηση που υπέβαλε προ μηνός ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχ. Κατρίνης προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη (κλικ εδώ) αναδείκνυε ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά στον πρωτοφανή αποκλεισμό των μη μετακλητών γενικών επιθεωρητών από τη νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, ενώ το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούσε με απόσπαση στους φορείς που ενσωματώνονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας μεταφέρεται στη νεοσύστατη αρχή σε ομοιόβαθμη θέση, δε συμβαίνει το ίδιο και για τους Γενικούς Επιθεωρητές, οι οποίοι υπηρετούσαν στη θέση αυτή με απόσπαση.
Οι θέσεις των γενικών επιθεωρητών καταργούνται και επιστρέφουν αναγκαστικά στην οργανική τους θέση ως απλοί υπάλληλοι, με συνέπεια να υποβαθμίζονται, γεγονός που αντίκειται στην αξιοκρατία, την ισονομία και τη διαφάνεια που οφείλει πάνω απ΄ όλα να υπηρετεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ρωτούσαμε λοιπόν σε editorial του Ygeianet:
«Αυτή είναι άραγε η αριστεία και αξιοκρατία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη;
Είναι δυνατόν στελέχη με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, βαρύ βιογραφικό και υψηλό αίσθημα διοικητικής ευθύνης να τιμωρούνται με υποβάθμιση και παροπλισμό, αντί να  αξιοποιούνται σε ανάλογες θέσεις ευθύνης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία;»

Και ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ (κλικ εδώ). Η απάντηση, αν δεν προκύπτει από άγνοια -αδικαιολόγητη για ένα νομικό, τότε βάσιμα υποκρύπτει προσπάθεια παραπλάνησης.
 
Και τούτο για τους εξής λόγους:
Σύμφωνα με το Νόμο 2920/2001 και συγκεκριμένα τη διάταξη 1 του άρθρου 5, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 62 του Ν. 4264/2014, "ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ εξομοιώνεται υπηρεσιακά με γενικό διευθυντή των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων".
Από την άλλη, σύμφωνα με το Νόμο 4622/2019 και συγκεκριμένα την παρ. 11 του άρθρου 96, «στην Αρχή συστήνονται θέσεις προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων…».
Ως εκ τούτου, το αναγραφόμενο από τον κ. υπουργό ότι δεν υφίστανται αντίστοιχες ομοιόβαθμες θέσεις για τους επικεφαλής στη νέα αρχή διαφάνειας, είναι τουλάχιστον αναληθές.
 
Ygeianet