Επικαιρότητα 

 

Xωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, χειρισμοί που εκτροχίασαν την κατάσταση στο δεύτερο κύμα με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 ανέφερε ξανά ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες στην πανδημία του κορωνοϊού ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμεινε εκεί, αλλά ουσιαστικά μετακύλησε την ευθύνη στην επιτροπή των ειδικών για την απώλεια ελέγχου στη Θεσσαλονίκη. «Ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα» επισήμανε.

«Υπήρξαν απόψεις (σ.σ .για κλείσιμο της πόλης πριν του Αγίου Δημητρίου), τέτοιες απόψεις κατατίθενται συνέχεια στον δημόσιο διάλογο, αλλά δεν αντικατοπτρίζονται πάντα στις προτάσεις της επιτροπής. Αναγνώρισα εκ των υστέρων στη Βουλή ότι αν γνώριζα θα είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα φρόντισε να στείλει «μήνυμα» στην επιτροπή ενόψει της συνεδρίασής της για το λιανεμπόριο, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι «οι ειδικοί θα πάρουν την Παρασκευή τις αποφάσεις τους, έχοντας ζυγίσει τα δεδομένα. Με ενδιαφέρει να επιστρέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές».

Αναφορικά με τα Θεοφάνεια όπου η Εκκλησία έσπασε με τσαμπουκά τα μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε συμμόρφωση της Ιεράς Συνόδου. «Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας προκλητικά ότι «δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», ενώ απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων. «Στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ» σημείωσε. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης «όχι» στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, παρά το γεγονός ότι αυτοί γίνονται με ρυθμούς χελώνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα έχουν έρθει αρκετές ποσότητες εμβολίων και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού τουλάχιστον 2.000.000 πολίτες.

Αυτή τη φορά ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την επίτευξη του τείχους ανοσίας, σημειώνοντας ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το σενάριο των εκλογών εντός του 2021, αναφέροντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η φερόμενη ενίσχυση του υπουργείο Εσωτερικών σημαίνει κάτι».

«Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την 4ετία. Όχι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».