Επικαιρότητα 

 
 
« Χρειάζεται δημόσιο σύστημα υγείας για τους εμβολιασμούς, την πρόληψη, την ιχνηλάτηση και την θεραπεία»

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν ήταν τόσο απλή υπόθεση όπως παρουσίαζε το υπουργείο Υγείας από τον Δεκέμβρη στη λογική «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη και υπάρχει πολιτική ευθύνη γιατί χρειάζεται οργανωμένο Δημόσιο Σύστημα Δημόσιας Υγείας, χρειάζεται στελέχωση και εκπαίδευση των γιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις επιπλοκές» είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι από την αλληλουχία των γεγονότων δεν αποδείχθηκε η σύνδεση του εμβολίου με άμεση πρόκληση θανάτων, εμμένοντας στην άποψη ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Όπως εξήγησε, το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και αυτά της Johnshon and jonhshon και το Sputnik τα οποία βασίζονται σε αδενοϊό, μπορούν να οδηγήσουν σε θρομβώσεις και επιπλοκές της άμυνας του οργανισμού που όμως είναι δυνατόν να αποφευχθούν, εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως και με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεροτζιάφα, οι αντιφάσεις που παρατηρούνται όπως το γεγονός ότι η Γάλλια χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών, ενώ η Ελλάδα σε ηλικίες άνω των 30 οφείλονται στο ότι δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα και κυρίως στο πως κάθε χώρα βασίζει το πρόγραμμα της στο εμβόλιο της AstraZeneca και στα αποθέματα που διαθέτει. 

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επειγόντως ένας μηχανισμός, ο οποίος να εκπαιδεύει τους γιατρούς, πώς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της θρομβοπενίας και των θρομβώσεων. «Θα πρέπει οι γιατροί να έχουν συστηματική ενημέρωση για να ξέρουν τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιούν τον έλεγχο. Δίνουμε ένα προιόν ιικό το οποίο έχει βιολογική δράση γι αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα δομημένο που να μπορεί να ξεχωρίζει και να αναγνωρίζει,  αν υπάρχει πονοκέφαλος από  το συγκεκριμένο εμβόλιο ή αν είναι ένας ψυχολογικός πονοκέφαλος. Χρειάζεται σύστημα για τον εμβολιασμό για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου», ανέφερε. 

Όπως είπε, «Δεν πρέπει να ζούμε με ψευδαισθήσεις ότι με τους εμβολιασμούς τελειώνουμε με την πανδημία.Δεν τελειώνουμε με τους εμβολιασμούς, καθώς ήδη γίνεται συζήτηση για τρίτη δόση του εμβολίου της Phizer ή για εμβόλια τρίτης γενιάς, που θα είναι ικανά να συμπεριλαμβάνουν μεταλλάξεις στελεχών του ιού, όπως είναι η ινδική, η γαλλική και η βραζιλιάνικη».

«Χρειάζεται δημόσιο σύστημα υγείας για την πρόληψη, την ιχνηλάτηση, την θεραπεία και τον χειρισμό του μετά covid συνδρόμου, το οποίο πλήττει το 10% όσων ανέρρωσαν από τη νόσο».
 
105,5 Sto Kokkino · Γρηγόρης Γεροτζιάφας - Στο Κόκκινο - 27 - 04 - 21