Ο τύπος έγραψε 

 

Του Βασίλη Βενιζέλου
 
Επικαλούμενος μία αποτυχημένη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη για τις τιμές των φαρμάκων, αλλά αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, να τοποθετηθεί επί της ουσίας της «νομοτεχνικής βελτίωσης» για την τιμολόγηση και την ανατιμολόγηση των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η οποία θα αποδειχθεί λίαν συντόμως ότι δεν δύναται να εφαρμοσθεί με δεδομένον τον κόφτη του -10% κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε μόλις, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαρτίου, την εξής, οργισμένη γραπτή δήλωση κατά της Ν.Δ.:
«Από τη χυδαιότητα για “δώρο” στις πολυεθνικές,  στο θρασύτατο  ψέμα για  αυξήσεις στα γενόσημα  λόγω νομοτεχνικής βελτίωσης και για νέο “δώρο”’ στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτης του κεφαλαίου και η ΝΔ απηνής διώκτης της φαρμακοβιομηχανίας! Το θέμα θα ήταν φαιδρό αν δεν αφορούσε την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στα αναγκαία φάρμακα. Μια ανεύθυνη δημαγωγική και ανυπόληπτη αντιπολίτευση που και παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα δημόσια υγείας.
Για την ουσία τώρα:
Με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση δεν αυξάνεται η τιμή των γενοσήμων. Αντιθέτως, η  παρέμβαση αυτή αφορά στη μείωση των τιμών τους όπως προκύπτει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης. Πιο συγκεκριμένα,  προβλέπεται  επιβράδυνση της μείωσης σε όποια γενόσημα η τιμή «πέφτει» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών. Μάλιστα, πριν καταθέσουμε τη νομοτεχνική βελτίωση, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδηςμας είχε εγκαλέσει από το βήμα της Βουλής για τον κίνδυνο απότομης πτώσης των τιμών σε ορισμένα γενόσημα προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς περί «δώρου» στις πολυεθνικές: ««Γιατί βάζετε μέγιστη μείωση στα off-patent και δεν βάζετε μέγιστη μείωση στα γενόσημα; Γιατί; Κανονικά τα γενόσημα έπρεπε να σας ενδιαφέρουν ως προς το κάτω όριο της μειώσεως.» (πρακτικά Ολομέλειας- Βουλή, 5.3.2019).
Το αφήγημα για συναλλαγή της κυβέρνησης με συμφέροντα στο  χώρο του φαρμάκου όταν προέρχεται από αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το “party” των τελευταίων δεκαετιών καταντά προκλητικό και γελοίο. Αν συνεχίσετε έτσι κύριοι της ΝΔ  «ο εξευτελισμός σας θα γίνει τέλειος».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. 
Νωρίτερα, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι «η κυβέρνηση μετά την αύξηση των τιμών των φαρμάκων και το δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων που έκανε στις πολυεθνικές, αυξάνει τώρα και τις τιμές των γενοσήμων κατά 10%. Επιβαρύνει έτσι και τους ασθενείς καθώς αυξάνει τη δική τους συμμετοχή.
Το κόμμα που ισχυρίζεται ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης τους και μάλιστα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών».